25 Σεπ 2008
O κ. Στυλιανίδης για τη σχολική στέγη
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Π. Παταργιά και τον Πρόεδρο κ. Θ.Καρλαύτη και μίλησε στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την πολύτιμη συμβολή τους στον αγώνα που κάνει η Κυβέρνηση Καραμανλή για τον εκσυγχρονισμό της σχολικής στέγης και την εφαρμογή της πολιτικής του «έξυπνου σχολείου». Συγκεκριμένα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής αυτής και τα πρώτα αποτελέσματά της:
την εξάλειψη της διπλοβάρδιας, η οποία πριν το 2004 ξεπερνούσε το 6%, ενώ σήμερα πέφτει κάτω από το 2,3% και θα συνεχίσει να μειώνεται με την κατασκευή 1.233 νέων σχολικών μονάδων μέχρι το 2012
τη διασφάλιση μελετών προς όλες τις Νομαρχίες της χώρας που για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπονήθηκαν από 5 Πολυτεχνεία με τη συμβολή του ΚΑΠΕ και του ΤΕΕ προκειμένου να προωθηθεί ο τύπος του σύγχρονου βιοκλιματικού οικολογικού διδακτηρίου σε όλη τη χώρα
τις σύγχρονες προδιαγραφές που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ
τη μείωση των μισθωμένων κτιρίων από τις Νομαρχίες
την απομάκρυνση του αμιάντου από όλα τα σχολεία της χώρας. Η προσπάθεια αυτή μετά από εικοσαετή αδράνεια ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και έχει καθαρίσει πάνω από 600 σχολεία από τον αμίαντο
τον προσεισμικό έλεγχο κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας.
Έχει ολοκληρωθεί σε 5.500 σχολεία εκ των οποίων 4.800 χρονολογούνται πριν το 1959. 320 από αυτά ενισχύονται και αναβαθμίζονται με κόστος 70 εκατ. ευρώ. Σε αρκετούς ευαίσθητους Νομούς ελέγχθηκαν όλα τα σχολικά κτίρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που έγινε στη χώρα, για το οποίο συνεργαστήκαμε με 5 Πολυτεχνικές σχολές της χώρας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Για τη σύγχρονη σχολική κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή την περίοδο 2004-2008 δαπανήθηκαν μέσω νομαρχιακών προγραμμάτων 242,2 εκατ. ευρώ. Για την ίδια περίοδο οι απευθείας χρηματοδοτήσεις μέσω ΟΣΚ ανήλθαν σε 405 εκατ. ευρώ, το 50% των οποίων εγκρίθηκε την τελευταία χρονιά.
Το συνολικό ποσό που επενδύθηκε στα σχολικά κτίρια στη χώρα (ΟΣΚ, ΠΕΠ, ΥΠΕΣΔΑ, κ.τ.λ.) την τελευταία τετραετία φτάνει στο 1,5 δις ευρώ περίπου.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας για την περίοδο 2004-2008 ήταν:
· Κατασκευάστηκαν 580 νέα σχολεία
· Επισκευάστηκαν και αναβαθμίστηκαν 355
· Λειτούργησαν 9.350 νέες αίθουσες
· Βρίσκονται υπό κατασκευή 210 νέα σχολεία και υπό αναβάθμιση 169. Δηλαδή, παραδίδονται άμεσα 3.400 νέες αίθουσες.
· Προετοιμάζονται 103 νέα κλειστά γυμναστήρια, από τα οποία τα 40 έχουν ήδη παραδοθεί. Προετοιμάζονται 55 ειδικά σχολεία για ΑΜΕΑ.
· Ενταχθήκαν στα προγράμματα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα που διαχειρίζεται ο ΟΣΚ και αρχίζουν να κατασκευάζονται το 1ο εξάμηνο του 2009 127 νέα σχολεία συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.
Όπως επεσήμανε κατά την παρουσία του στον ΟΣΚ ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης:
«Τα 1.233 νέα σχολεία που έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται έρχονται να συνεχίσουν ό,τι καλό είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά παράλληλα και να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν κάθε παράλειψη και κάθε λάθος των κυβερνήσεων του παρελθόντος, που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν, όσο θα έπρεπε, τα 3 Κ.Π.Σ. Επισκεφθήκαμε 33 Νομούς της χώρας και θα συνεχίσουμε και στους υπόλοιπους εγκαινιάζοντας ή θεμελιώνοντας νέα σχολεία και εποπτεύοντας εργοτάξια. Η ελληνική εκπαίδευση δεν είναι γκρίζα, όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν αναδεικνύοντας επιλεκτικά σχολικά «μνημεία» του παρελθόντος. Η ελληνική εκπαίδευση είναι ζωντανή και δυναμική. Η πολιτική του «έξυπνου σχολείου» αποδίδει αποτελέσματα. Η εκπαίδευση αλλάζει και μαζί της αλλάζει και την Ελλάδα. Γιατί «όλα είναι θέμα Παιδείας».
21 Σεπ 2008
ΛΑΡΙΣΑ : Λείπουν δάσκαλοι και σχολεία
Με πολλές και σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε κτιριακές υποδομές ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Λάρισα, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μεγάλα κενά σε διδακτικό προσωπικό υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, καθώς λείπουν 35 δάσκαλοι, 20 νηπιαγωγοί, 5 Αγγλικών και 5 Μουσικής, χωρίς να υπολογίζονται και τα λειτουργικά κενά που δημιουργούνται από απουσίες εκπαιδευτικών για λόγους υγείας κι άλλους. Στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία έγινε πλέον κανόνας τα τμήματα με 25 - 28 μαθητές και ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα ολοήμερα σχολεία όπου ένας δάσκαλος έχει 50 έως 60 παιδιά.
Την ίδια στιγμή, δάσκαλοι αποσπώνται, με ρουσφετολογικά κριτήρια, σε διάφορες υπηρεσίες εκτός σχολικών αιθουσών. Συγκεκριμένα, 9 δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και, μάλιστα, χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες ειδικές σπουδές και άλλοι 20 σε διάφορα γραφεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης, ενώ, συνολικά, πάνω από 50 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι στα γραφεία, ως διοικητικοί υπάλληλοι.
Σοβαρά είναι και τα κτιριακά προβλήματα, ενώ, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και όλα μετατίθενται για το μέλλον. Ετσι σε εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή κτιρίων για το 24ο Δημοτικό Σχολείο και το 12ο Λύκειο, όπως και η «δέσμευση» για ανέγερση 12 νέων νηπιαγωγείων. Πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν το 4ο ΕΠΑΛ, το 7ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Γιάννουλης και με διπλοβάρδια λειτουργούν τα συστεγαζόμενα 33ο και το 11ο Δημοτικό.
Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 42ο Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία Νεάπολη, το οποίο και επισκέφτηκε ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Στη συζήτηση που είχε με τους διευθυντές και τους δασκάλους αναδείχτηκε η άμεση και ζωτική ανάγκη ανέγερσης νέου κτιρίου, στο οικόπεδο που έχει δεσμευτεί από το δήμο Λάρισας.
Στο εν λόγω σχολείο οι συνθήκες είναι ασφυκτικές, καθώς σχεδιάστηκε να λειτουργεί σαν 6θέσιο με 7 αίθουσες και, σήμερα, λειτουργεί σε 16 αίθουσες, - προς τούτο μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας χώροι που προορίζονταν για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες - με 400 μαθητές, όσους, δηλαδή, θα κάλυπταν δύο 12θέσια σχολεία.
Επειδή, δε, η περιοχή της Νεάπολης αναπτύσσεται οικιστικά πολύ γρήγορα, του χρόνου τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα και οι αρμόδιοι θα αναγκαστούν είτε να συμπτύξουν και να μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο τα τμήματα, ή να βάλουν διπλοβάρδιες, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να βάλουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερς!
Για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και σε κτιριακή υποδομή στο νομό Λάρισας, καθώς και για το ιδιαίτερο πρόβλημα του 42ου Δημοτικού Σχολείου, ο Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσε σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή.
17 Σεπ 2008
ΑΣΕΠ: Τέσσερις διαγωνισμοί με 300.000 υποψήφιους
Τέσσερις μεγάλοι διαγωνισμοί εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα. Το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 120 μουσικών στα σχολεία, ο διαγωνισμός με εξετάσεις για τις 877 θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για την πλήρωση 5.072 θέσεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ΑΣΕΠ εκτιμά ότι οι ενδιαφερόμενοι, αυτοί, δηλαδή, που έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος ή που αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή θα ξεπεράσουν συνολικά τις 300.000. Μόνο για το Τεστ Δεξιοτήτων το Φεβρουάριο κατατέθηκαν 176.000 αιτήσεις συμμετοχής ενώ για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι από 70.000 εκπαιδευτικοί δεκάδων κλάδων και ειδικοτήτων. Στο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 65.000 υποψήφιοι, ενώ στο διαγωνισμό των Μουσικών έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 500 υποψήφιοι.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον τελευταίο προγραμματισμό του ΑΣΕΠ :1. Ο «Διαγωνισμός του υπουργείου Οικονομικών» για τη διεκδίκηση των 877 μόνιμων θέσεων σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης θα διενεργηθεί στο τέλος Νοεμβρίου. 2. Ο «Διαγωνισμός των Μουσικών» θα προηγηθεί και εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί μέσα στον Οκτώβριο. 3. Το «Τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων» γίνεται προσπάθεια να γίνει μέσα στο Νοέμβριο πριν από το διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών. 4. Ο «Διαγωνισμός εκπαιδευτικών» θα γίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2009. Ήδη έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ που ορίζει τις θέσεις (5.072) και αναμένονται οι προκηρύξεις εντός του Σεπτεμβρίου (θα εκδοθούν τρεις ή τέσσερις διαφορετικές προκηρύξεις και οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν σε τρία ή τέσσερα Σαββατοκύριακα. Καθώς έχουν αυξηθεί οι ειδικότητες που παίρνουν μέρος). «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Με δυο διαφορετικές ανακοινώσεις μέσα σε δυο μήνες το ΥΠΕΘ έκοψε 658 θέσεις εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΠΘ προκήρυξε για τον προσεχή διαγωνισμό εκπαιδευτικών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δίμηνο του 2009, συνολικά 5.072 θέσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2009/10 και 2010/11 (βλ. πίνακα). Ωστόσο τρεις μήνες πριν, στις 25 Ιουνίου το ΥΠΕΠΘ, με επίσημη ανακοίνωση που στάλθηκε σε όλα τα Μ.Μ.Ε προκήρυσσε 5.730 θέσεις για τον ίδιο διαγωνισμό. Να σημειώσουμε ότι στον προσεχή διαγωνισμό των εκπαιδευτικών αναμένεται να πάρουν μέρος διεκδικώντας τις θέσεις αυτές περίπου 70.000 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είδαν τις ούτως ή άλλως λιγοστές διεκδικούμενες θέσεις να μειώνονται περίπου κατά 12% Οι περισσότερες θέσεις κόπηκαν από τις ειδικότητες των δασκάλων, των Νηπιαγωγών , των Γυμναστών και των Φιλολόγων, των ειδικοτήτων , δηλαδή, με το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων. Κι αυτό παρόλο που φέτος υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών σε σχέση με άλλες χρονιές, φαινόμενο που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Εξάλλου, τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν και συνολική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)